Blog

Fenòmens atmosfèrics (II)

In Foto de la setmana,Moçambic by eric / 18 julio, 2014 / 0 Comments
arc de Sant Martí a Xai-Xai, Moçambic

Arc de sant Martí a Xai-Xai / juliol 2014

Lluna d’hivern

In Moçambic by eric / 18 julio, 2014 / 0 Comments

Lluna d'hivern a Xai-Xai, Moçambic

Basora

In Fundació Khanimambo,Moçambic,Persones by eric / 18 julio, 2014 / 0 Comments
Helton escombrant al nou centre de la Fundació Khanimambo

Xai-Xai, juny de 2014

Leticia i Martina

In Foto de la setmana by eric / 15 marzo, 2014 / 0 Comments
Xai-Xai, març de 2014

Xai-Xai, març de 2014

Azagaia, despertar social

In Arts,Moçambic,Música,Persones by eric / 15 febrero, 2014 / 0 Comments
Mano Azagaia hip-hop Moçambic

Mano Azagaia / font: omenelick2ato.com

Publicat a http://fundacionkhanimambo.org/blog/ el 13-02-2014

Diu la Viquipèdia que una atzagaia “és una arma llancívola primitiva i lleugera que es llança amb la mà (com una javelina)”. I l’Edson da Luz va escollir el seu nom artístic amb aquesta intenció. Les seves cançons són llancívoles, les seves lletres no es tiren amb la mà però si que apunten cap a una direcció, com una punta de llança.

Segons explica el propi Mano Azagaia, de jove volia imitar a Method Man dels Wu-Tang Clan. I també volia imitar a tot tipus de pensadors i oradors, cantants moçambiquesos i internacionals. Diu que és en aquest camí de les imitacions quan es va trobar a si mateix obeint a una única força: la de Déu.

Deixant de banda aquesta última observació, que a dir veritat mosqueja bastant tractant-se d’un lluitador social, cal dir que gairebé tot el que surt per la boca d’aquest home és força interessant, tenint en compte que estem en un país on dir segons quines coses pot implicar ser menyspreat, perseguit i empresonat.

Aquest vídeo, L’ABC del preconcepte, com el seu títol anuncia, és una crítica a les idees preconcebudes que acostuma a tenir la societat moçambiquesa. Amb molta ironia va desgranant de la A a la Z tots els temes calents del moçambiquès a peu de carrer: l’Àfrica, els Blancs, els amos (Chefs), els Diners, els Estrangers, les ONG’s…

En una entrevista, Edson da Luz explicava que a causa de la cruesa de les seves lletres, amb un fort caràcter polític molt marcat en Babalaze, el seu primer disc publicat, se li va fer molt difícil trobar espais a la ràdio ja fossin aquestes públiques o privades. I és que com no se salvava de les crítiques ni l’apuntador, se li va aplicar la censura sense contemplacions.

Pel mateix motiu li costa fer-se un forat en l’escena de concerts oficials. Les companyies de telefonia mòbil, que gairebé sempre financen aquests esdeveniments acostumen a estar dirigides per importants alts càrrecs del govern. Per tant només li queda Internet i el circuit underground. Azagaia és una raresa en aquest país i esperem que obri camí cap a nous espais de contestació.

En aquest tema, Mano Azagaia cridava a la lluita, reclamava el poder pel poble i reivindicava la violència contra la violència policial. Tota una declaració d’intencions. Com no podia ser d’una altra manera, durant els disturbis que hi va haver a Maputo el febrer de 2008 i el setembre de 2010, en protesta per la pujada de preus d’alguns productes bàsics, aquesta es va convertir en la cançó del poble. I a Azagaia li va suposar més d’un ensurt amb les autoritats.

Si que li han permès participar en intensos debats de la televisió on normalment l’acostumen a encarar amb artistes que si segueixen l’estela oficialista. Poc a poc es va convertint en un ídol pels joves, cada vegada més desencantats amb el govern i amb l’administració, cada vegada més cansats de viure amb poques perspectives de futur. En secret o en públic, tots l’admiren.

Moçambic està travessant temps convulsos en l’esfera política i econòmica i és normal, a més a més de sa i necessari, que surtin artistes sense pèls a la llengua disposats a denunciar qualsevol tipus d’injustícia social.

El seu segon disc, que va veure la llum al novembre de 2013 es diu Cubaliwa que significa naixement en sena, una llengua del centre de Moçambic, i convida a repensar molts aspectes quotidians per aconseguir un nou despertar social. espera que aquest, al ser un disc enfocat més a temes purament socials i no tan polítics, tingui una millor repercussió mediàtica que l’anterior.

En aquest disc compta amb el suport d’alguns músics de l’escena hip-hop local, del ràper angoleny MCK i d’altres artistes de més llarg recorregut i prestigi com Stewart Sukuma.

llum seca

In Foto de la setmana by eric / 31 enero, 2014 / 0 Comments

llum seca d'Eric Ferrer

Zona de jocs

In Foto de la setmana,Fundació Khanimambo by eric / 11 agosto, 2013 / 0 Comments
Casilda de la Fundació Khanimambo

Xai-Xai, juliol de 2013

Fenòmens atmosfèrics (I)

In Foto de la setmana,Moçambic by eric / 10 julio, 2013 / 0 Comments

Arc de Santmartí a Xai-Xai, Moçambic

Xai-Xai, juliol de 2013

S.A.

In Foto de la setmana by eric / 24 junio, 2013 / 0 Comments
Chico amb samarreta de Soziedad Alkoholoka

Xai-Xai, juny de 2013

Petits detalls

Levanta-te mulher

In Foto de la setmana by eric / 16 junio, 2013 / 0 Comments
Levanta-te Mulher en Fundación Khanimambo

Xai-Xai, juny de 2013

En les reunions de Levanta-te mulher que es fan a Khanimambo, es tracten temes d’igualtat de gènere i respecte però sobretot s’anima a les dones a organitzar-se i a empoderar-se per disposar de més auto-suficiència. Mitjançant micro-crèdits es pretenen posar en marxa cooperatives de dones a Xai-Xai.